inleiding tot de voornaamste moderne literaturen

Bij het opruimen vond ik dè lijst terug. De lijst der lijsten: de lectuurlijst bij de cursus Inleiding tot de voornaamste moderne literaturen van Prof. Dr. R. Vervliet.

De lijst was ingedeeld in drie categorieën: Toneelwerken, Poëzie en Prozawerken. We (= mezelf en mijn mede-studenten Letteren aan de KUL) moesten drie toneelwerken lezen, één uit elke groep. Met groep bedoelde de Prof de onderverdelingen in tijdsperioden.

In mooi groen en blauwe fluostift duidde ik netjes aan welke boeken ik gelezen had.

Klassiek toneelstuk: Shakespeare Hamlet en Othello

19de eeuw toneelstuk: Ibsen Spoken en Heijermans Op hoop van zegen

20ste eeuws toneelstuk: Albee Wie is er bang voor Virginia Woolf?

Ik las blijkbaar ook 10 gedichten uit Les Fleur du mal van Baudelaire, maar eerlijk gezegd, daar herinner ik me niet veel van.

Van de prozawerken in de categorie 13de – 18de eeuw las ik

Voltaire Candide

Choderlos de Laclos Les Liaisons dangereuses

Goethe Die Leiden des jungen Werthers

Vervolgens Zola L’Assommoir en Germinal voor de werken uit de 19de eeuw.

Om dan tot slot aan te vallen op de grOOOOte literatuur van de 20ste eeuw:

Orwell 1984

Sarte La nausée (waar ik een rating bij gaf: een plusminus én een min, ik denk dat het boek mij niet beviel)

Margueritte Yourcenar Het hermetisch zwart (of L’oeuvre au noir)

Kundera De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (rating met een plusje)

Dagerman Het verbrande kind.

 

Het is goed om jongeren, studenten, verplicht op te leggen wat ze moeten lezen. Dat zou elke cursus moeten hebben: een goed boek dat de inhoud van een cursus aanvult. En dan bedoel ik niet enkel een leer-boek, maar een roman, wat proza, een toneelwerk of poëzie dat er van ver of dichtbij iets mee te maken heeft. Want was het niet zo dat het lezen van boeken/literatuur, mensen empatischer maakte?  Jawel, dat kan je hier en hier lezen!

Wat heb ik onthouden van deze lijst, die ik ondertussen reeds bijna 18 jaar geleden las? Toneel, dat was mijn ding, al moet ik zeggen dat een toneelstuk lezen en het uitgevoerd zien door een topgezelschap toch wel anders is. Ik zag in mijn studententijd de stukken van Who’s afraid of Virginia Woolf en Hedda Gabler. Die hebben me omvergeblazen.

De werken van Zola zijn me ook erg bijgebleven. Het sociale dat er uit spreekt, het portretteren van mensen uit de verschillende bevolkingsklasse en hoe bepaalde fait divers een mens zijn leven helemaal overhoop kan halen, zodat ze uiteindelijk in het armenhuis moeten sterven. Zoiets dus, zoiets triestig.

En dan Candide, van Voltaire. Het examen bij bovengenoemde prof kan ik me nog altijd voor de geest halen. Na de inhoudelijke vragen, moest je zelf één boek uitkiezen van alle gelezen boeken, en vertellen wat je eraan zo geraakt had! Candide van Voltaire vond ik een grappig boek. De prof keek verbaasd op. Ik vermoed vaagweg omdat ik vertelde waarom ik het zo grappig vond. Candide, het hoofdpersonage beleeft allerlei omzwervingen. Om dan uiteindelijk terecht te komen in het ‘beloofde land’ met straten geplaveid met goud, waar iedereen gelukkig is en voorzien van genoeg voeding en andere vermakelijkheden. En dat ze dan toch weer verder trekken, om dan te eindigen in een klein boerderijtje, waar ze door het verbouwen van hun eigen groenten overleven én tenslotte gelukkig worden…  Dat dus de arbeid gelukkig maakt… Tja, dat vond ik nu grappig. De hele toon van het boek was dan ook lekker ironisch. De Prof was tevreden, ikke goei punten en content. Maar eigenlijk was het boek lezen al een fijne beloning. Wat mooie boeken met je kunnen doen.

En waarom bewaarde ik die lijst? Tja, uit grootheidswaanzin. Ik wou die lijst immers helemaal lezen! Ja, toen had ik er nog moed in. Maar nu, één huwelijk en drie bevallingen later, moet ik schrapen om een restje tijd te vinden en is de lijst allang naar de vergetelhoek verdwenen. Misschien de moment om nog eens onder de loep te nemen en me te laten inspireren?

Zolang mijn gemeentelijke BIB maar open blijft!!!  — linkt naar Twitter actie #blijfvanmijnbib

One thought on “inleiding tot de voornaamste moderne literaturen

  1. Tijd om te lezen komt wel terug, of het zou moeten zijn dat je een burnout krijgt, dan lukt het ook niet zo goed meer;) Maar ik ben ook van mening dat het goed is om met boekenlijsten te werken, zodat jonge mensen eens iets anders lezen dan wat ze normaal zouden lezen. En die bibliotheken die zouden verdwijnen, te erg toch…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s